31 grudnia 2014

69. Przepis: Kasza Kuskus




Opis producenta:

Kuskus to drobna kasza pozyskiwana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Jest to produkt naturalny, łatwo jest przyswajalny przez nasz organizm. Ze względu na to, ze czas przygotowania jest krótki nie traci swoich walorów odżywczych i smakowych. W momencie obróbki pszenicy jej ziarna zostają poddane gotowaniu na parze, co skutkuje tym później na bardzo szybkie przygotowanie kuskusu w naszej kuchni. 

Kaszka jest stosowana od setek lat w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej. W Europie popularna jest w Francji, gdzie zastąpiła codzienny jadłospis ryż, makarony i ziemniaki. W Polsce również znalazła swoich zwolenników. Jest ulubionym daniem dla osób, co lubią zdrowo żyć i lekko się odżywiać oraz dla osób, które nie chcą spędzać w swojej kuchni całego swojego dnia. Zaletą kuskusu jest szybkie przygotowanie. Wysypujemy z pudełka do szklanej miski, zalewamy osolonym wrzątkiem lub mlekiem, przykrywamy całość i odczekujemy około 5 minut i gotowe. Kaszka Kuskus jest idealnym dodatkiem do sałatek, zup, sosób, warzyw i mięs. Spożywać można na ciepło lub na zimno. 

Wartość odżywcza:
  • Kalorie: 361 kcal
  • Białko: 13 g na 100 g
  • Tłuszcz: 1 g na 100 g
  • Węglowodany: 75 g na 100 g

Mój przepis na zastosowanie Kaszki Kuskus:

Kaszę Kuskus zalać szklanką bulionu drobiowego.

Dodać:
  • natkę pietruszki,
  • pokrojoną paprykę,
  • ogórek kiszony i świeży 
  • suszone pomidory.
Do tego wsypać puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawić solą, pieprzem i dodać 4 łyżki oliwy z oliwek lub majonez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przesyłka od Vabun

Produkty można kupić: klik klik