Obserwatorzy

31 grudnia 2014

Kokosanka

Kokosanka

Biszkopt na dużą blache

Skład:
5 jajek
1 szkl. kartoflanki
2 łyżka mąki zwykłej(tortowej)
1 szkl.cukru
1 mały proszek(2 pełne łyżeczki).

Przygotowani:
Ubić trzepaczką białka, z cukrem + szczypta soli, na sztywno, dodać żółtka, makę +proszek wszystko lekko wymieszać trzebaczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni C. Piec 30 minut.
Po ubieczeniu przekładamy biszkopt krem. Biszkopt nalezy ubiec wcześniej.

Krem

Skład:
o,5 lit. mleka
3 tłyzki cukru
1 budyń smietankowy
2 łyzki mąki torowej.

Przygotowanie:
Mleko podzielic na dwie części. Jedną szklanke zagotowac w drugiej rozmieszać budyń + mąke + cukier. Wszystko wymieszać trzepaczką i wlać do gotującego się mleka(gotowac jak budyń).
Po ostudzeniu utrzeć 1 kost. masło albo 1/2 masła + 1/2 Kasi i stopnowo dodawać masę budyniową. W ten krem dodać ananasy z 1 puszki. Ananasy odcedzić i pokroic w drobną kostke iprzekroic na połowę i skropić sokiem z ananasów. Krem dzileimy na dwie częsci. Jedną część kładziemy na sączony biszkopt drugą połową przykrywamy i reszte kremu wysmarowac na wierzch ciasta.

Posypka na ciasto

Skład:
1 łyżka masła
3 łyzki cukru
1 szkl. kokosu.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki upiec na jasno złoty kolor w patelni. Ciepłą posypke nałożyć na ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i stawić do lodówki.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz