2 stycznia 2015

128. Przepis: Ciasto Jogurtowe z owocami

Ciasto:

  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 1 szkl cukru
  • ok. 2½ szkl mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mastyl
  • ½ szkl oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina soli (ok. ¼ łyżeczki)
  • aromaty: śmietankowy i waniliowy
  • Owoce: Wiśnie, morele, śliwki i inne
Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę z ½ szkl. cukru i solą. Żółtka zmiksować z ½ szkl. cukru i cukrem waniliowym do białości. Do żółtek dodać jogurt , miksować, potem olej i wciąż miksować. Do otrzymanej masy dodać pianę z białek i cukru , wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać po kilka kropli aromatów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( dlatego nie wsypywać na raz całej mąki , lepiej w dwóch, trzech turach). Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25 x 35 cm., wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć na nim ulubione owoce np. wiśnie i morele ,najlepiej po skosie. Piec ok. 50 min w temperaturze 180-185⁰C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przesyłka od Vabun

Produkty można kupić: klik klik