Obserwatorzy

28 stycznia 2015

Indyk z owocami

Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 3 czubate łyżki rodzynek
- 2 garści obranych ze skórki migdałów
- 2 soczyste pomarańcze
- szczypta curry
- sól ziołowa
- pieprz
- natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:
- Umyć piersi z indyka, natrzyj je solą, pieprzem i curry, obtocz delikatnie w mące, a następnie przesmaż na maśle.
- Pokrusz obrane migdały. Obierz pomarańczki i podziel je na małe cząstki.
- Żaroodporne naczynie posmaruj cienką warstwą masła. Na jego dnie ułóż warstewkę pomarańczy z rodzynkami, a na nich piersi z indyka.
- Całość posyp migdałami i resztką pomarańczy z rodzynkami.
- Na wierzchu połóż kilka wiórków masełka.
- Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180C, aż mięso będzie miękkie.
- W czasie pieczenia polewaj indyka wodą, wytopionym tłuszczem i sokiem z pomarańczy.
- Przed podaniem obficie posyp potrawę pietruszką. Indyk dobrze smakuje z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty.

Smacznego.

Ps. Można dodać również śliwki kandyzowane i morele. Na zdjęciu właśnie dodane w/w owoce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz