Obserwatorzy

2 stycznia 2015

Kokosanka

Kokosanka

Biszkopt na dużą blache

Skład:
5 jajek
1 szkl. kartoflanki
2 łyżka mąki zwykłej(tortowej)
1 szkl.cukru
1 mały proszek Marsyl(2 pełne łyżeczki).

Przygotowani:
Ubić trzepaczką białka, z cukrem + szczypta soli, na sztywno, dodać żółtka, mąkę + proszek wszystko lekko wymieszać trzepaczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni C. Piec 30 minut.
Po upieczeniu przekładamy biszkopt krem. Biszkopt należy ubiec wcześniej.

Krem

Skład:
o,5 lit. mleka
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki torowej.

Przygotowanie:
Mleko podzielić na dwie części. Jedną szklankę zagotować w drugiej rozmieszać budyń + mąkę + cukier. Wszystko wymieszać trzepaczką i wlać do gotującego się mleka(gotować jak budyń).
Po ostudzeniu utrzeć 1 kost. masło albo 1/2 masła + 1/2 Kasi i stopniowo dodawać masę budyniową. W ten krem dodać ananasy z 1 puszki. Ananasy odcedzić i pokroić w drobną kostkę i przekroić na połowę i skropić sokiem z ananasów. Krem dzielimy na dwie części. Jedną część kładziemy na sączony biszkopt drugą połową przykrywamy i resztę kremu wysmarować na wierzch ciasta.

Posypka na ciasto

Skład:
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1 szkl. kokosu Marsyl.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki upiec na jasno złoty kolor w patelni. Ciepłą posypke nałożyć na ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i stawić do lodówki.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz