Obserwatorzy

1 stycznia 2015

Tort bezowy

Tort bezowy

40 dag bezów
2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki zelatyny
sok z 1/4 cytryny
1 puszka ananasa
2 pomarańcze
6 mandarynek
1 kiwi
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Pomarańcze i mandarynki umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Kiwi umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ananasy osączyć na sitku. Żelatynę namoczyć w 3 łyżeczkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzać n małym ogniu, stale mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Śmietanę ubić dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy oraz po kropelce rozpuszczona żelatynę i sok z cytryny. Na paterze lub durzym talerzu układać warstwami: bezy, owoce i bitą śmietane. Udekorować startą na tarce czekoladą i kiwi. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz