Obserwatorzy

27 stycznia 2016

Racuszki kokosowe bezglutenowe i bez mleczne.

Moje pierwsze danie bez mleczne. Racuszki kokosowe bezglutenowe i bez mleczne.
Skład:
- 4 białka jaj
- 2 łyżki czubate mąki gryczanej
- 2 łyżki czubate mąki ryżowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia [bezglutenowego]
- olej kokosowy do smażenia.

Wykonanie:
Do miski wbijamy 4 białka jaj i dodajemy szczyptę soli. Dokładnie ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy mąkę gryczaną, ryżową i proszek do pieczenia bezglutenowy razem wymieszany, małymi ilościami do piany. Cały czas miksujemy. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Całość dalej miksujemy. Sypać 1/2 szklanki wiórków kokosowych do całości i delikatnie wymieszać masę łyżką. 
Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i łyżką nakładałam małe porcje racuszków. Smażyłam z obu stron na małym ogniu, do momentu zrumienienia się.

2 komentarze:


  1. Świetny przepis z pewnością skorzystam :)
    Obserwuję, bo warto :)
    Pozdrawiam

    arolajn-el.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń