Obserwatorzy

31 grudnia 2014

Piernik Kętrzyński

W ramach współpracy z Agencją CREDO PR, otrzymałam opakowanie piernika kętrzyńskiego w proszku. Wczoraj właśnie go zrobiłam.

Składniki opakowania w proszku:
mąka pszenna, cukier, proszek mleczny odtłuszczony, jaja w proszku, środek spulchniający - wodorowęglan sodu, przyprawy korzenne, cykoria.

Dodatki:
w celu poprawienia walorów smakowych piernika dodałam:
3 łyżki miodu pszczelego
rodzynki 100 g
1 łyżkę kakao

Sposób przygotowania:
Zawartość opakowania starannie wymieszać z wodą w ilości 1 szklanka (250 ml). Dodać 100 ml oleju i ponownie wymieszać. Dodajemy następnie pozostałe składniki, tj. miód, kakao i miksujemy pod koniec wsypać rodzynki i lekko wymieszać.
Wyłożyć ciasto do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, odstawić na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C i piec ok. 45-60 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu oblałam polewą czekoladową i posypałam lekko kokosem. Smacznego.

Moja opinia:
Piernik Kętrzyński jest pyszny, wilgotny, aromatyczny. Pięknie wyrośl, jest apetyczny na sam widok. Polecam wszystkim smakoszom pierników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz