2 stycznia 2015

138. Przepis: Chałwowiec


Ciasto:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)

Masa:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mleka
  • 30 dkg chałwy waniliowej(firmy ODRA)




Ponadto na wierzch:
gorzka czekolada



Ciasto:


Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35 x 20 cm. przez ok. 30 min. (w temp. 160°C). Ciasto po upieczeniu przekrajemy na dwa placki.

Masa:

Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.




Wykonanie:

Na jeden placek wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Foods by Ann - Musli Daktyl & Jabłko & Banan

Opis : Płatki zbożowe z dodatkiem suszonych daktyli, jabłek oraz przecierem bananowym.  175 kcal/50 g.  Sposób przygotowania...