Obserwatorzy

2 stycznia 2015

Chałwowiec

Chciałam przestawić Wam ciasto chałwowiec. Chałwę którą dodałam do ciasta otrzymałam od firmy ODRA. Otrzymana chałwa jest najlepsza jaką jadłam. Chałwowiec to wspaniałe ciasto - najlepsze jakie do tej pory skosztowałam.. Chałwa firmy ODRA jest wspaniała do ciast, deserów. Wspólnie z babcią zdecydowaliśmy, że zrobimy do ciasto na 25-lecie mojej siostry. Wyszło super. Goście byli zachwycenie smakiem chałwy i w ogóle całym ciastem. Przepis rozchodził się jak gorące bułeczki. Każdej osobie polecam to ciasto. Poniżej umieszczam zdjęcia ciasta + przepis. Smacznego:)


Ciasto:
6 jajek
szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
3 budynie czekoladowe (bez cukru)


Masa:
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 kostka masła
3 szklanki mleka
30 dkg chałwy waniliowej(firmy ODRA)


Ponadto na wierzch:
gorzka czekolada

Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35X20cm. przez ok. 30 min. (w temp. 160°C). Ciasto po upieczeniu przekrajamy na dwa placki.

Masa:
Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.

Wykonanie:
Na jeden placek wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.
Przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz