listopada 06, 2017

Muffinki

Muffinki czekoladowe z czekoladą mleczną i rodzynkami


Składniki:
  • skórka pomarańczowa [wg. uznania]
  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150 g masła
  • 2 szk. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • nie cała szklanka cukru lub cała szklanka cukru pudru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli olejku pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 5 dag rodzynek

Wykonanie: 

Masło roztopić w garnuszku i zostawić do ostudzenia. Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Jajka zmiksować z mlekiem i wlać masę do suchych składników. Wlać ostudzone masło. Pokroić czekoladę na mniejsze kawałki i dodać do masy. Rodzynki i skórkę pomarańczową dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Gotowe ciasto wykładamy do foremek muffinkowych i pieczemy ok. 30 minut do zrumienienia babeczek. 
UWAGA! Ciasto musi być gęste, nie może zlatywać z łyżki. Osobiście musiałam dodać więcej mąki. 
Copyright © Testuje i Gotuje , Blogger