Składniki opakowania w proszku:
- mąka pszenna,
- cukier,
- proszek mleczny odtłuszczony,
- jaja w proszku,
- środek spulchniający - wodorowęglan sodu,
- przyprawy korzenne,
- cykoria.
Dodatki:
- w celu poprawienia walorów smakowych piernika dodałam:
- 3 łyżki miodu pszczelego
- rodzynki 100 g
- 1 łyżkę kakao
Zawartość opakowania starannie wymieszać z wodą w ilości 1 szklanka (250 ml). Dodać 100 ml oleju i ponownie wymieszać. Dodajemy następnie pozostałe składniki, tj. miód, kakao i miksujemy pod koniec wsypać rodzynki i lekko wymieszać.
Wyłożyć ciasto do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, odstawić na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C i piec ok. 45-60 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu oblałam polewą czekoladową i posypałam lekko kokosem. Smacznego.