Ciasto:
- 1 szkl jogurtu naturalnego
- 1 szkl cukru
- ok. 2½ szkl mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mastyl
- ½ szkl oleju
- 1 cukier waniliowy
- odrobina soli (ok. ¼ łyżeczki)
- aromaty: śmietankowy i waniliowy
- Owoce: Wiśnie, morele, śliwki i inne
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z ½ szkl. cukru i solą. Żółtka zmiksować z ½ szkl. cukru i cukrem waniliowym do białości. Do żółtek dodać jogurt , miksować, potem olej i wciąż miksować. Do otrzymanej masy dodać pianę z białek i cukru , wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać po
kilka kropli aromatów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto ma mieć
konsystencję gęstej śmietany ( dlatego nie wsypywać na raz całej mąki ,
lepiej w dwóch, trzech turach). Ciasto wyłożyć na blaszkę o
wymiarach ok. 25 x 35 cm., wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć na nim
ulubione owoce np. wiśnie i morele ,najlepiej po skosie. Piec ok. 50 min w temperaturze 180-185⁰C