Biszkopt na dużą blachę
Skład:
- 5 jajek
- 1 szkl. kartoflanki
- 2 łyżka mąki zwykłej(tortowej)
- 1 szkl. cukru
- 1 mały proszek(2 pełne łyżeczki).
Przygotowanie:
Ubić trzepaczką białka, z cukrem + szczypta soli, na sztywno, dodać żółtka, mąkę +proszek wszystko lekko wymieszać trzepaczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni C. Piec 30 minut.
Po upieczeniu przekładamy biszkopt krem. Biszkopt należy ubiec wcześniej.
Krem:
Ugotować budyń śmietankowy z 1 łyżką mąki, po ostudzeniu połączyć z kostką masła. Wszystko wyłożyć na biszkopt. Potem na to kładziemy dżem z czarnej porzeczki. Jak chcemy aby był rzadszy dżem to warto go zmiksować. Wtedy będzie łatwiej smarować na masie budyniowej. Na to kładziemy pokruszone bezy ok. 10 dag. Muszą być pokruszone drobniutko. Na wierzch polewa. Ja mam z czekolady gorzkiej i kakao.