stycznia 28, 2015

Przepis: Indyk z owocami

Składniki:
  • 2 piersi z indyka
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 3 czubate łyżki rodzynek
  • 2 garści obranych ze skórki migdałów
  • 2 soczyste pomarańcze
  • szczypta curry
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:
Umyć piersi z indyka, natrzyj je solą, pieprzem i curry, obtocz delikatnie w mące, a następnie przesmaż na maśle. Pokrusz obrane migdały. Obierz pomarańczki i podziel je na małe cząstki. Żaroodporne naczynie posmaruj cienką warstwą masła. Na jego dnie ułóż warstewkę pomarańczy z rodzynkami, a na nich piersi z indyka. Całość posyp migdałami i resztką pomarańczy z rodzynkami. Na wierzchu połóż kilka wiórków masełka. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180⁰C, aż mięso będzie miękkie. W czasie pieczenia polewaj indyka wodą, wytopionym tłuszczem i sokiem z pomarańczy. Przed podaniem obficie posyp potrawę pietruszką. Indyk dobrze smakuje z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty. Smacznego!

Copyright © Testuje i Gotuje , Blogger