Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 3 czubate łyżki rodzynek
- 2 garści obranych ze skórki migdałów
- 2 soczyste pomarańcze
- szczypta curry
- sól ziołowa
- pieprz
- natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Umyć piersi z indyka, natrzyj je solą, pieprzem i curry, obtocz delikatnie w mące, a następnie przesmaż na maśle. Pokrusz obrane migdały. Obierz pomarańczki i podziel je na małe cząstki. Żaroodporne naczynie posmaruj cienką warstwą masła. Na jego dnie ułóż warstewkę pomarańczy z rodzynkami, a na nich piersi z indyka. Całość posyp migdałami i resztką pomarańczy z rodzynkami. Na wierzchu połóż kilka wiórków masełka. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180⁰C, aż mięso będzie miękkie. W czasie pieczenia polewaj indyka wodą, wytopionym tłuszczem i sokiem z pomarańczy. Przed podaniem obficie posyp potrawę pietruszką. Indyk dobrze smakuje z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty. Smacznego!