Składniki:
- 40 dag bezów
- 2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- sok z ¼ cytryny
- 1 puszka ananasa
- 2 pomarańcze
- 6 mandarynek
- 1 kiwi
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Pomarańcze i mandarynki umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki.
Kiwi umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ananasy osączyć na sitku.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżeczkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzać
n małym ogniu, stale mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Śmietanę
ubić dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy oraz po
kropelce rozpuszczona żelatynę i sok z cytryny. Na paterze lub dużym
talerzu układać warstwami: bezy, owoce i bitą śmietanę. Udekorować
startą na tarce czekoladą i kiwi. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.