1 stycznia 2015

Przepis: Tort bezowy

Składniki:
  • 40 dag bezów 
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 
  • 2 torebki cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • 4 łyżki żelatyny 
  • sok z ¼ cytryny 
  • 1 puszka ananasa 
  • 2 pomarańcze 
  • 6 mandarynek 
  • 1 kiwi 
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady 

Przygotowanie

Pomarańcze i mandarynki umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Kiwi umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ananasy osączyć na sitku. Żelatynę namoczyć w 3 łyżeczkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzać n małym ogniu, stale mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Śmietanę ubić dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy oraz po kropelce rozpuszczona żelatynę i sok z cytryny. Na paterze lub dużym talerzu układać warstwami: bezy, owoce i bitą śmietanę. Udekorować startą na tarce czekoladą i kiwi. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Murzynek

Składniki: Ciasto - 1 kostka margaryny - 1 ½ szklanki cukru - 3 łyżki kakao - ½ szklanki wody - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 pł...