Tytuł: Żywność pełna kłamstw
Autor: dr Hans-Ulrich Grimm
Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital
Ilość stron: 320
Oprawa: Miękka
Żywność pełna kłamstw — dr Hans-Ulrich Grimm to książka w swoim układzie przypomina nam poprzednie publikacje autora. Na początku każdego rozdziału mamy historię, która przybliża nam dane zagadnienie, następnie możemy przeczytać wyjaśnienia twórcy i przybliżać nam, dlaczego doszła do takiego określonego wydarzenia. Możemy przeczytać, jakie były prowadzone badania, które ujawniły zagrożenia wynikające z jedzenia i działania koncernów na całym świecie.
Profesor Konrad Beyreuth przedstawia nam swoje badania dotyczące występowania choroby Alzheimera, autyzm na przykładzie chłopca z Norwegii. W książce możemy poznać Wolfganga Beckera z Krefeld, nękają dziwne bóle głowy wywołane glutaminianem. Glutaminian to jest popularny dodatek do artykułów spożywczych. Inną osobę, którą możemy poznać w książce to Kaethe Keutel, choruje na Alzheimera. W pozycji możemy przeczytać wiele więcej przykładów zachorowania, przez użycie składnika chemicznego dodanego do różnych artykułów spożywczych. Książce aspartam, fruktoza, cukier, lek ritalin, sztuczne barwniki, aluminium, etc.
Po przeczytaniu pozycji dowiemy się jak dana historia, problem zdrowotny naszych bohaterów się skończył lub został rozwiązany. W książce znajdziemy opisy różnego rodzaju produktów, które możemy zakupić w supermarketach, właśnie one szkodzą naszemu organizmowi i zdrowiu.
Autor zadaje sobie wiele pytań, np. jaki wpływ na występowanie autyzmu u dzieci ma mleko? Co może być niebezpiecznego po spożyciu colę light, fanta oraz innych napojów słodzących? Dlaczego cukierki mają kolorowy? Jaki wpływ na mózg ma chemia znajdująca się w pożywieniu? Dlaczego u człowieka rozwija się guz mózgu, depresja, agresja? Jak dochodzi do utraty pamięci? Wiele innych pytań, autor zadaje sobie na temat chorób, które dotykają nas ludzi. Wszystkie zagadnienia autor przedstawia nam i wyjaśnia na podstawie opowiadania, autentycznych historii, wyników badań oraz odkryć.
Książka Żywność pełna kłamstw została napisana w bezpośrednim językiem, który jest jasny, konkretny i przejrzysty dla czytelnika. Narracja i obrazowy styl działa na umysł człowieka. Twórczość zainteresowała mnie i przekazała wiele cennych informacji dotyczących dodatków chemicznych.
Na końcu publikacji mamy wykaz rzeczy, które nam szkodzą oraz co nas odżywia. W formie alfabetycznym przedstawiono nazwy komórek mózgowych, substancji odżywczych, produktów żywnościowych, chorób oraz określenia biochemiczne i biologiczne. Możemy również znaleźć listę w skróconej formie wiele ciekawych i popularnych produktów, które możemy spożywać codziennie. Nie zawsze wiadomo, że wyniku ich spożycia trujemy się i niszczymy swoje zdrowie.
Karagen to składnik śmietan, lodów i deserów. Powoduje w naszym organizmie niszczenie śluzówki jelita oraz rozwijanie się raka piersi. Siarczyny to składnik win, suszonych owoców. Jest to konserwant, który powoduje astmę, stany duszności i zapalenia jelit.
Dr Hans-Ulrich Grimm przytacza dowody, że schorzenia mają swoje źródła w jedzeniu. Właśnie dzięki jego przykładom, historiom i wyników badań powoduję, że zaczynamy zwracać uwagę, co będziemy jeść. Pożywienie jest niezbędne dla naszego życia i zdrowia. Jakość jedzenie jest ważny dla naszego rozwoju, kondycji i samopoczucia. Ważne jest świadomość ludzi, co zawierają pożywienia i co warto kupować w ramach codziennych zakupów. Jest to pierwszy krok do zdrowia i życia.
Nasze kolejne zakupy, będą polegać na oglądaniu i interpretacji etykiet oraz wybieraniu mądrze zdrowych produktów. Mózg i organizm będzie nam za to wdzięczny.
Książkę zakupić można w sklepie:
2. Kompletny przewodnik. Przepisy kulinarne. Sprawdzone opinie.
3. Wykorzystywanie potęgi run - dla zdrowia, miłości i fortuny
4. Naturalna Pani Domu
5. Schudnij z Przyjemnością
Autor: Aneta Stolarz
Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital
Ilość stron: 148
Oprawa: Miękka
W obcych czasach istnieje moda na drobną, smukłą sylwetkę. Wiele ludzi szuka skutecznych i sprawdzonych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów. W internecie, czasopismach oraz książkach jest wiele różnych diet. Za każdym razem obiecuje się nam uzyskanie rezultatów oraz odpowiedniego wyglądu, bo stosowaniu odpowiednich reguł i zasad określonych w diecie. Później jednak nie widzimy rezultatów i tracimy chęć walki o każdy kilogram. Zazwyczaj po skończeniu wybranej przez nas diety waga wraca do poprzedniej lub do wyższej. Skutkiem tego wszystkiego jest brak konsekwencji, samozaparcia, brak odmówienia sobie słodkiego lub "małego co nieco" oraz nie potrafimy zmienić naszych wcześniejszych przyzwyczajeń. Zadajemy sobie często pytania: Czy w ogóle istnieje możliwość pozbycia się nadwagi? Co jest nam potrzebne, aby stracić niepotrzebne kilogramy? Czy schudnąć to tylko potrzeba zmienić zasady odżywiania? Czytając książkę pt. "Schudnij z przyjemnością" autorstwa Anety Stolarz, przekonujemy się, można odchudzać się w pełnym optymizmie i radości.
Autorka książki Aneta Stolarz jest instruktorką fitness i trenerem personalnym. Skończyła kurs dietetyki, odchudzania oraz suplementacji dla sportowców. Jej pasją jest salsa i kuchnia świata. Autorka schudła ponad 10 kg, jest nie do poznania. Aneta Stolarz uległa modzie na odchudzanie wracała do poprzedniej lub większej wagi. W końcu udało jej się utrzymać szczupłą sylwetkę. Na blogu udostępnia własne przepisy, w swojej książce możemy przeczytać o motywacji do pracy nad samą sobą i swoim ciałem. Motywuje czytelników jak schudnąć łatwo i bez wysiłku.
Autorka dzieli swoją książkę na pięć części [rozdziałów]. Możemy w niej znaleźć np. trzy zasady, które wspomogą nam zachować stan zadowolenia i satysfakcji. Znajdziemy w dziele metody, z którymi będziemy się dobrze czuć w swoim ciele oraz 10 sposobów na wzbogacenie motywacji w naszym odchudzaniu, medytacje oraz ćwiczenia, które będą wzmacniać naszą psychikę. Z publikacji nauczymy się tworzyć dzieło aspektów pozytywnych, przyjemne listy, poznajemy śmiechoterapie i jej zalety. Uczymy się samemu obliczyć BMI i czytać swoje wyniki oraz je interpretować. Pisarka odpowiada na pytania: Jak ustalić swój cel? Od czego najlepiej zacząć planowanie swojej diety? Jak psychikę przygotować do diety? Jak się zachować w momencie jak zjemy za dużo lub spożyjemy niezdrowy posiłek, lub słodycze? Bestsellerze znajdziemy również listę sportów i zajęć ruchowych. Motywuje do uprawy sportu, poprzez określenie zalet np. treningu aerobowego, marszu, biegania, jazdy na rowerze. Każdego dnia jak uprawiamy sport, ruszamy się to, sprawiamy sobie dużo radości. Wyniku tego powoli będziemy tracić na wagę i spalać kalorie. Każda osoba znajdzie dla siebie jakiś wymarzony sport do uprawy i spalania kalorii oraz wyzwolenia bardzo dobrego samopoczucia.
Książce "Schudnij z przyjemnością" autorka przedstawia swój własny opracowany program odchudzania tzw. Dietetycznym szwedzkim stole. Jest to ewentualność dla tradycyjnych diet, które nie zawsze przynoszą rezultaty i są zbyt uciążliwe oraz zniechęcają ludzi. Program odchudzania, jaki proponuje nam autorka, opiera się na jej wiedzy, którą zdobyła na kursach, pracach z klientami oraz czytelnikami bloga. Skutkiem tego jest dobranie właściwych produktów ze względu na gusta smakowych i odpowiednich oraz gotowych propozycji.
Dieta ustalona przez Anetę Stolarz przewiduje 5 posiłków dziennie, nie może przekroczyć 1300 kcal lub 1500 kcal przez cały dzień. Istnieje możliwość korygowania ilości kalorii i składników potraw. W książce znajdziemy dania dla osób, które lubią gotować oraz dla ludzi, którzy nie mają czasu i chcą szybko przygotować smaczne, dobre i pyszne potrawy oraz przekąski. W opracowaniu znajdziemy również przepisy na śniadania, obiady, przekąski i kolacje. Wszystko jest ustalone od najłatwiejszych do najtrudniejszych. Aneta Stolarz ustaliła zasadę: należy zachować różnorodność posiłków.
Czytając książkę "Schudnij z przyjemnością" przenika do czytelników entuzjazm, optymizm i radość. Celem Anety Stolarz było pomoc kobietom odmienić swoje podejście do ciała. Odchudzanie to głównie stan umysłu.