27 stycznia 2016

Racuszki kokosowe bezglutenowe i bez mleczne

Moje pierwsze danie bez mleczne. Racuszki kokosowe bezglutenowe i bez mleczne.

Skład:
  • 4 białka jaj
  • 2 łyżki czubate mąki gryczanej 
  • 2 łyżki czubate mąki ryżowej 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • ½ szkl. wiórków kokosowych 
  • ½ małej łyżeczki proszku do pieczenia [bezglutenowego] 
  • olej kokosowy do smażenia.
Wykonanie:

Do miski wbijamy 4 białka jaj i dodajemy szczyptę soli. Dokładnie ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy mąkę gryczaną, ryżową i proszek do pieczenia bezglutenowy razem wymieszany, małymi ilościami do piany. Cały czas miksujemy. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Całość dalej miksujemy. Sypać ½ szklanki wiórków kokosowych do całości i delikatnie wymieszać masę łyżką. 

Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i łyżką nakładałam małe porcje racuszków. Smażyłam z obu stron na małym ogniu, do momentu zrumienienia się.

2 komentarze:


  1. Świetny przepis z pewnością skorzystam :)
    Obserwuję, bo warto :)
    Pozdrawiam

    arolajn-el.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Murzynek

Składniki: Ciasto - 1 kostka margaryny - 1 ½ szklanki cukru - 3 łyżki kakao - ½ szklanki wody - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 pł...