Skład:
- 4 białka jaj
- 2 łyżki czubate mąki gryczanej
- 2 łyżki czubate mąki ryżowej
- 4 łyżki cukru pudru
- ½ szkl. wiórków kokosowych
- ½ małej łyżeczki proszku do pieczenia [bezglutenowego]
- olej kokosowy do smażenia.
Do miski wbijamy 4 białka jaj i dodajemy szczyptę soli. Dokładnie ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy mąkę gryczaną, ryżową i proszek do pieczenia bezglutenowy razem wymieszany, małymi ilościami do piany. Cały czas miksujemy. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Całość dalej miksujemy. Sypać ½ szklanki wiórków kokosowych do całości i delikatnie wymieszać masę łyżką.
Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i łyżką nakładałam małe porcje racuszków. Smażyłam z obu stron na małym ogniu, do momentu zrumienienia się.