Muffinki czekoladowe z czekoladą mleczną i rodzynkami
Składniki:
- skórka pomarańczowa [wg. uznania]
- 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 150 g masła
- 2 szk. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- nie cała szklanka cukru lub cała szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli olejku pomarańczowego
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 5 dag rodzynek
Wykonanie:
Masło roztopić w garnuszku i zostawić do ostudzenia. Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Jajka zmiksować z mlekiem i wlać masę do suchych składników. Wlać ostudzone masło. Pokroić czekoladę na mniejsze kawałki i dodać do masy. Rodzynki i skórkę pomarańczową dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Gotowe ciasto wykładamy do foremek muffinkowych i pieczemy ok. 30 minut do zrumienienia babeczek.
UWAGA! Ciasto musi być gęste, nie może zlatywać z łyżki. Osobiście musiałam dodać więcej mąki.