grudnia 31, 2014

Przepis: Kokosanka


Biszkopt na dużą blachę 


Skład:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. kartoflanki
  • 2 łyżka mąki zwykłej(tortowej)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 mały proszek(2 pełne łyżeczki).
Przygotowanie:

Ubić trzepaczką białka, z cukrem + szczypta soli, na sztywno, dodać żółtka, mąkę +proszek wszystko lekko wymieszać trzepaczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni C. Piec 30 minut.
Po upieczeniu przekładamy biszkopt krem. Biszkopt należy ubiec wcześniej.

Krem

Skład:
  • 0,5 lit. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki torowej.
Przygotowanie:

Mleko podzielić na dwie części. Jedną szklankę zagotować w drugiej rozmieszać budyń + mąkę + cukier. Wszystko wymieszać trzepaczką i wlać do gotującego się mleka (gotować jak budyń).
Po ostudzeniu utrzeć 1 kostkę masło albo 1/2 masła + 1/2 Kasi i stopniowo dodawać masę budyniową. W ten krem dodać ananasy z 1 puszki. Ananasy odcedzić i pokroić w drobną kostkę i przekroić na połowę i skropić sokiem z ananasów. Krem dzielimy na dwie części. Jedną część kładziemy na sączony biszkopt drugą połową przykrywamy i resztę kremu wysmarować na wierzch ciasta.

Posypka na ciasto

Skład:
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szkl. kokosu.
Przygotowanie:

Wszystkie składniki upiec na jasno złoty kolor w patelni. Ciepłą posypkę nałożyć na ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i stawić do lodówki.
Copyright © Testuje i Gotuje , Blogger