Biszkopt na dużą blachę
Skład:
- 5 jajek
- 1 szkl. kartoflanki
- 2 łyżka mąki zwykłej(tortowej)
- 1 szkl. cukru
- 1 mały proszek(2 pełne łyżeczki).
Przygotowanie:
Ubić trzepaczką białka, z cukrem + szczypta soli, na sztywno, dodać
żółtka, mąkę +proszek wszystko lekko wymieszać trzepaczką. Wstawić do
nagrzanego piekarnika 180-200 stopni C. Piec 30 minut.
Po upieczeniu przekładamy biszkopt krem. Biszkopt należy ubiec wcześniej.
Krem
Skład:
- 0,5 lit. mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki torowej.
Przygotowanie:
Mleko podzielić na dwie części. Jedną szklankę zagotować w drugiej
rozmieszać budyń + mąkę + cukier. Wszystko wymieszać trzepaczką i wlać
do gotującego się mleka (gotować jak budyń).
Po ostudzeniu utrzeć 1
kostkę masło albo 1/2 masła + 1/2 Kasi i stopniowo dodawać masę budyniową.
W ten krem dodać ananasy z 1 puszki. Ananasy odcedzić i pokroić w
drobną kostkę i przekroić na połowę i skropić sokiem z ananasów. Krem
dzielimy na dwie części. Jedną część kładziemy na sączony biszkopt drugą
połową przykrywamy i resztę kremu wysmarować na wierzch ciasta.
Posypka na ciasto
Skład:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 1 szkl. kokosu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki upiec na jasno złoty kolor w patelni. Ciepłą
posypkę nałożyć na ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i stawić do
lodówki.