Biszkopt na dużą blachę
Skład:
- 5 jajek
- 1 szkl. kartoflanki
- 2 łyżka mąki zwykłej (tortowej)
- 1 szkl. cukru
- 1 mały proszek (2 pełne łyżeczki).
Przygotowanie:
Ubić trzepaczką białka, z cukrem + szczypta soli, na sztywno, dodać żółtka, mąkę + proszek wszystko lekko wymieszać trzepaczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200⁰C. Piec 30 minut. Po upieczeniu przekładamy biszkopt krem. Biszkopt należy ubiec wcześniej.
Składniki:
- 2 opakowania wiórek kokosowych,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 2 słodkie zagęszczone mleko.
Wykonanie:
Wlać do naczynia mleko, podgrzać, dodać czekoladę, po rozpuszczaniu, na końcu wiórki. Piec w temperaturze 180⁰C. Najlepiej podawać na 2 dzień. Ciasto po
wystygnięciu przechowywać w lodówce, aby się nie roztopiło warto jest
schłodzić.