1 stycznia 2015

Arabica Excelso Kolumbia




Opis producenta:

Pierwsza kawa jaką testowałam była Arabica Excelso Kolumbia.


Kawa o najwyższej klasie eksportowej, wyjątkowo smaczna i delikatna. Daje napary o lekkim, karmelowym aromacie i delikatnym smaku. Doskonale nadaje się do zaparzania klasycznego espresso.



Kolumbia zajmuje obecnie drugie miejsce na świecie pod względem uprawy kaw. Są one podstawą gospodarki kraju, a rząd zaangażowany jest w jej promocję. Najlepsze gatunki uprawia się w Kordylierach. Kawa po zbiorach jest sortowana i przyporządkowywana do kategorii ze względu na wielkość ziarna.


Arabica Excelso to jedna z najbardziej lubianych kaw kolumbijskich. Dość delikatna, ale bogata, o pełnym, jedwabistym smaku i przyjemnym aromacie. Posiada zrównoważony, klasyczny bukiet bez dominujących nut, dzięki czemu dobrze nadaje się do mieszanek, zaś pita jako oddzielny gatunek świetnie smakuje zarówno jako espresso, jak i podstawa napojów kawowych. Dobrze sprawdza się jako kawa śniadaniowa, jednak ze względu na niezbyt wysoką kwasowość polecana jest do picia o każdej porze dnia.

Aby w pełni wydobyć bukiet kawy, zaparz ją w odpowiedni sposób. Najlepszy będzie ekspres ciśnieniowy, włoski zaparzasz lub tłoczek francuski. Możesz także zaparzyć kawę w tygielku, na sposób arabski. Pamiętaj, że idealna temperatura do zaparzania kawy to około 90-96 stopni – kawa zalana wrzątkiem traci aromat, jeśli więc chcesz się nią delektować, pozwól wodzie trochę przestygnąć.

Moja opinia:


Po wyjęciu kawy z pudełka od razu czuć przepiękny zapach. Cały dom pachnie kawką jak ją zmielimy w młynku przez długi czas. Ślicznie się zaparza, specyficzny smak, łagodna, smaczna. Bardzo aromatyczny zapach. Wcześniej nie miałam okazji wypróbowania takiej kawy. Jedna z najlepszych kaw jakie piłam. Warto spróbować. Polecam:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Murzynek

Składniki: Ciasto - 1 kostka margaryny - 1 ½ szklanki cukru - 3 łyżki kakao - ½ szklanki wody - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 pł...