Opis producenta:
Pierwsza kawa jaką testowałam była Arabica Excelso Kolumbia.
Kawa o najwyższej klasie eksportowej, wyjątkowo smaczna i delikatna.
Daje napary o lekkim, karmelowym aromacie i delikatnym smaku. Doskonale nadaje się do zaparzania klasycznego espresso.
Kolumbia zajmuje obecnie drugie miejsce na świecie pod względem uprawy
kaw. Są one podstawą gospodarki kraju, a rząd zaangażowany jest w jej
promocję. Najlepsze gatunki uprawia się w Kordylierach. Kawa po zbiorach
jest sortowana i przyporządkowywana do kategorii ze względu na wielkość
ziarna.
Arabica Excelso to jedna z najbardziej lubianych kaw
kolumbijskich. Dość delikatna, ale bogata, o pełnym, jedwabistym smaku i
przyjemnym aromacie. Posiada zrównoważony, klasyczny bukiet bez
dominujących nut, dzięki czemu dobrze nadaje się do mieszanek, zaś pita
jako oddzielny gatunek świetnie smakuje zarówno jako espresso, jak i
podstawa napojów kawowych. Dobrze sprawdza się jako kawa śniadaniowa,
jednak ze względu na niezbyt wysoką kwasowość polecana jest do picia o
każdej porze dnia.
Aby w pełni wydobyć bukiet kawy, zaparz ją w
odpowiedni sposób. Najlepszy będzie ekspres ciśnieniowy, włoski
zaparzasz lub tłoczek francuski. Możesz także zaparzyć kawę w tygielku,
na sposób arabski. Pamiętaj, że idealna temperatura do zaparzania kawy
to około 90-96 stopni – kawa zalana wrzątkiem traci aromat, jeśli więc
chcesz się nią delektować, pozwól wodzie trochę przestygnąć.
Moja opinia:
Po wyjęciu kawy z pudełka od razu czuć przepiękny zapach. Cały dom pachnie kawką jak ją zmielimy w młynku przez długi czas. Ślicznie się zaparza, specyficzny smak, łagodna, smaczna. Bardzo aromatyczny zapach. Wcześniej nie miałam okazji wypróbowania takiej kawy. Jedna z najlepszych kaw jakie piłam. Warto spróbować. Polecam:)