Mięso:
Żeberka ok. 2 kg pokroić w porcje : posolić, popieprzyć i dodać słodką paprykę.
Sos:
Skład:
- ½ szklanki keczupu
- ½ słoika koncentrat pomidorowy
- 1 szklanka wody + kostka rosołowa
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu
Przygotowanie:
Do ½ szklanki keczupu dodajemy ½ słoika koncentratu pomidorowego. W 1 szklanka wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy do keczupy i koncentratu pomidorowego. Mieszamy wszystko razem łyżką. Dodajemy 1 łyżkę musztardy i 1 łyżkę octu. Dalej mieszamy dokładnie, do momentu uzyskania jednolitej masy. Przygotowanym sosem zalewamy żeberka.
Pieczenie:
Małą ostrą papryczkę lub posypać chili zalać mięso - na noc i dzień i piec w piekarniku ok. 1 godz.
Brytfankę w której pieczemy mięso wykładamy plastrami cebuli i dodać 1
łyżeczkę czosnku granulowanego.