Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 udka z kurczaka
- 2 skrzydła z kurczaka
- 3 litry wody
- 3 sztuki marchewki
- 2 pietruszki
- 15 dag selera
- kawałek pory biała część
- mała cebula
- sól
- 10 sztuk pieprzu w ziarnkach
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz czarny mielony
- 8 łyżek octu
- żelatyna na 2,5 litra płynu
- do dekoracji wg. uznania: groszek, jajko lub zieloną pietruszkę
Wykonanie:
Mięso: 2 piersi z kurczaka, 2 udka z kurczaka, 2 skrzydła z kurczaka gotować do miękkości. Dodać wodę w ilości 3 litrów. Gotować, na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodać włoszczyznę: 3 sztuki marchewki, 2 pietruszki, 15 dag selera i kawałek pory białą cześć oraz małą cebulkę. Dodać sól, pieprz w ziarnkach 10 sztuk, 5 sztuk ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z garnka, wystudzić, obrać z kości i pokroić na drobne części. Marchewkę wykorzystać do dekoracji. Wywar doprawić solą, pieprzem i 8 łyżkami octu dokładnie przecedzić do garnka i rozpuścić w nim żelatynę (żelatyna na 2,5 litra płynu). Wywaru nie wolno gotować, żelatyna ma być wsypana do gorącego wywaru i wymieszać. Dodać pokrojone mięso i odstawić na bok. Przygotować pojemniki lub salaterki - na ich dnie ułożyć marchewkę, można dodać również groszek, jajko lub zieloną pietruszkę (wg. uznania). Zalać zawartość tężącym wywarem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.