lutego 01, 2015

Przepis: Pulpeciki z mięsa mielonego wieprzowego z dodatkiem sosu pomidorowego i szpinaku


Składniki:

Mięso:
Dodatek:
Sos:
Wykonanie:

Mięso:
Bułkę moczymy w mleku, kolejno rozdrabniamy widelcem. Wrzucamy mięso mielone wieprzowe 480 g, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę papryki ostrej w proszku Prymat. Całość dokładnie wyrabiamy. Następnie z powstałej masy formułujemy pulpety. Później powstałe kuleczki otaczamy w bułce tartej. Wlewamy na patelnie olej i podgrzewamy. Do gorącego oleju wrzucamy pulpety i smażymy do złotego koloru.

Sos:
Rozpuścić w gorącej wodzie, dodać bulion drobiowy i zagotować. Dorzucić 4 łyżki przecieru pomidorowego i całość gotujemy przez okres ok. 30 minut. Sos pod koniec gotowania doprawić szczyptą: ostra papryką, sól i pieprzem do smaku.

Mięso przełożyć do miski i zalać powstałym sosem. Można posypać na wierz natką pietruszki 1 łyżką Prymat.

Dodatkiem do pulpetów będzie szpinak.

Przygotowanie:
Szpinak odmrożony smażymy w rondelku z mała ilością oleju lub tłuszczu. Doprawiamy do smaku. Dodajemy szczyptę czosnku granulowanego.

Pulpeciki z mielonego z dodatkiem sosu pomidorowego

Szpinak - gotowy
Copyright © Testuje i Gotuje , Blogger