Składniki:
Mięso:
- mięso mielone wieprzowe
- bułka czerstwa 1 szt.
- jajko 1 szt.
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- słodka papryka 1 łyżeczka
- mleko 1 szklanka
- bułka tarta szczypta
- olej do smażenia trochę
Dodatek:
- szpinak mrożony 500 g
- olej słonecznikowy 2-3 łyżki
- sól do smaku szczypta
- czarny pieprz mielony szczypta
- czosnek suszony szczypta
Sos:
- przecier pomidorowy 4 łyżki
- bulion drobiowy 1 szklanka
- sól do smaku szczypta
- czarny pieprz mielony szczypta
- papryka ostra mielona szczypta
- natka pietruszka 1 łyżka
Wykonanie:
Mięso:
Bułkę moczymy w mleku, kolejno rozdrabniamy widelcem. Wrzucamy mięso mielone wieprzowe 480 g, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę papryki ostrej w proszku Prymat. Całość dokładnie wyrabiamy. Następnie z powstałej masy formułujemy pulpety. Później powstałe kuleczki otaczamy w bułce tartej. Wlewamy na patelnie olej i podgrzewamy. Do gorącego oleju wrzucamy pulpety i smażymy do złotego koloru.
Sos:
Rozpuścić w gorącej wodzie, dodać bulion drobiowy i zagotować. Dorzucić 4 łyżki przecieru pomidorowego i całość gotujemy przez okres ok. 30 minut. Sos pod koniec gotowania doprawić szczyptą: ostra papryką, sól i pieprzem do smaku.
Mięso przełożyć do miski i zalać powstałym sosem. Można posypać na wierz natką pietruszki 1 łyżką Prymat.
Dodatkiem do pulpetów będzie szpinak.
Przygotowanie:
Szpinak odmrożony smażymy w rondelku z mała ilością oleju lub tłuszczu. Doprawiamy do smaku. Dodajemy szczyptę czosnku granulowanego.
Sos:
Rozpuścić w gorącej wodzie, dodać bulion drobiowy i zagotować. Dorzucić 4 łyżki przecieru pomidorowego i całość gotujemy przez okres ok. 30 minut. Sos pod koniec gotowania doprawić szczyptą: ostra papryką, sól i pieprzem do smaku.
Mięso przełożyć do miski i zalać powstałym sosem. Można posypać na wierz natką pietruszki 1 łyżką Prymat.
Dodatkiem do pulpetów będzie szpinak.
Przygotowanie:
Szpinak odmrożony smażymy w rondelku z mała ilością oleju lub tłuszczu. Doprawiamy do smaku. Dodajemy szczyptę czosnku granulowanego.
Pulpeciki z mielonego z dodatkiem sosu pomidorowego |
Szpinak - gotowy |