Obserwatorzy

1 lutego 2015

Pulpeciki z mięsa mielonego wieprzowego z dodatkiem sosu pomidorowego i szpinaku

Składniki

Mięso:
  • mięso mielone wieprzowe
  • bułka czerstwa 1 szt.
  • jajko 1 szt.
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat 1 łyżeczka
  • mleko 1 szklanka
  • bułka tarta szczypta
  • olej do smażenia trochę 

Dodatek:
  • szpinak mrożony 500 g
  • olej słonecznikowy 2-3 łyżki
  • sól do smaku szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat szczypta
  • czosnek granulowany szczypta

Sos:
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • bulion drobiowy 1 szklanka
  • sól do smaku szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat szczypta
  • papryka ostra mielona szczypta
  • natka pietruszka Prymat 1 łyżka


Wykonanie

Mięso:
Bułkę moczymy w mleku, kolejno rozdrabniamy widelcem. Wrzucamy mięso mielone wieprzowe 480 g, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę papryki ostrej w proszku Prymat. Całość dokładnie wyrabiamy. Następnie z powstałej masy formułujemy pulpety. Później powstałe kuleczki otaczamy w bułce tartej. Wlewamy na patelnie olej i podgrzewamy. Do gorącego oleju wrzucamy pulpety i smażymy do złotego koloru.

Sos:
Rozpuścić w gorącej wodzie, dodać bulion drobiowy i zagotować. Dorzucić 4 łyżki przecieru pomidorowego i całość gotujemy przez okres ok. 30 minut. Sos pod koniec gotowania doprawić szczyptą: ostra papryką, sól i pieprzem do smaku.

Mięso przełożyć do miski i zalać powstałym sosem. Można posypać na wierz natką pietruszki 1 łyżką Prymat.

Dodatkiem do pulpetów będzie szpinak. Przygotowanie:
Szpinak odmrożony smażymy w rondelku z mała ilością oleju lub tłuszczu. Doprawiamy do smaku. Dodajemy szczyptę czosnku granulowanego.  

Pulpeciki z mielonego z dodatkiem sosu pomidorowego

Szpinak - gotowy
                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz